ALLES OVER KUNSTGRAS EN HONDEN

Mag een hond zijn behoefte doen op kunstgras? Is de grasmat bestand tegen het graven? Zijn de grasvezels zomers niet te heet voor het voetbed van de hond? Op deze pagina krijgt u antwoord op alle vragen die van belang zijn als u kunstgras wilt en een hond heeft.

Kunstgras en huisdieren

Kiezen voor kunstgras

Kunstgras heeft een aantal significante voordelen. Uw hond kan bijvoorbeeld in de tuin spelen zonder dat het gazon stukgaat of omgewoeld wordt. Omdat het gazon nooit modderig wordt, blijft uw hond bovendien schoon tijdens het spelen en loopt hij geen modder het terras op of huis in.

VOORDELEN:

 • Ideale speelplaats
 • Geen modderig of omgewoeld gazon
 • Terras en huis blijven schoon
 • Kunstgras verkleurt niet door urine of ontlasting
 • Het hele jaar door te gebruiken
 • Natuurgetrouwe uitstraling

TIPS VOOR EEN KUNSTGRAS TUIN MET HONDEN

WAAR MOET U AAN DENKEN VOOR PLAATSING

Zorg dat de afboarding hoger ligt dan de aarde om het kunstgras. Bedek deze aarde met een bodembedekker, bijvoorbeeld lavastenen of beplanting.

Waarom: op deze manier voorkomt u dat uw hond in de aarde stapt en met zijn of haar modderpootjes het huis inloopt.

Plaats het kunstgras op een stabiele, waterdoorlatende ondergrond.

Waarom: urine wordt gemakkelijk opgenomen in de ondergrond en spoelt weg wanneer het regent. Hierdoor voorkomt u geuroverlast.

Zorg dat de grasmat aan de randen stevig wordt verankerd.

Waarom: het kunstgras blijft mooi op zijn plaats liggen en uw hond kan het kunstgras niet lostrekken.

Strooi het kunstgras in met speciaal instrooizand.

Waarom: door het instrooizand blijft het kunstgras koeler in de zomer. Bovendien zorgt dit voor extra stevigheid en bescherming van de backing.

Een middelgrote hond heeft een gazon van zo’n 20 tot 30 vierkante meter nodig. Heeft u daar geen ruimte voor? Laat uw hond dan voldoende uit of installeer een hondentoilet.

Waarom: hierdoor voorkomt u geuroverlast van urine en ontlasting.

WAT IS BELANGRIJK NA PLAATSING

Hoewel ontlasting en urine niet schadelijk zijn voor ons kunstgras, is het uit hygiënisch oogpunt verstandig ontlasting te verwijderen. Spoel de plek na met lauwwarm water. Ook als uw huisdier geürineerd heeft kunt u de plek naspoelen met lauwwarm water.

Waarom: door ontlasting te verwijderen en het gras schoon te maken voorkomt u vervelende geuren.

Kunstgras kan urine en ontlasting goed verdragen, maar een kunstgrasgazon is geen hondentoilet. Daarom is het aan te raden uw hond voldoende uit te laten. Het is verstandig om de pootjes van de hond na een wandeling schoon te maken.

Waarom: zo voorkomt u tijdens lange, droge periodes geuroverlast in de tuin en blijft het gazon makkelijk te onderhouden.

De belangrijkste tips van onze klanten

De belangrijkste tips van onze klanten hebben we op een rijtje gezet:

 1. Verwijder uitwerpselen. U kunt de plek afvegen met een vochtig doekje of afspoelen.
 2. Bij vochtig weer kunt u de haren van uw huisdieren samenvegen met een vloertrekker.
 3. Tijdens lange droge periodes, kunt u de plek waar de hond plast het best regelmatig naspoelen.

Hulpmiddelen bij een urinegeur:

 • Azijn: meng een vijfde witte azijn met vier vijfde lauw water. Sprenkel dit over het gazon en laat het een nacht intrekken. Spoel het gazon de volgende dag af met water.
 • Biologische schoonmaakmiddelen: er zijn diverse biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen op de markt waarmee u het gazon kunt schoonmaken. Deze middelen zijn niet schadelijk voor mens, dier of milieu. U kunt deze middelen ook gebruiken voor het terras of bijvoorbeeld de kattenbak. Een voorbeeld van zo’n biologisch schoonmaakmiddel is Capturine Pets Bio Cleaning.
huisdieren en kunstgras

De voornaamste onderhoudsmaterialen

Capturine

Azijn

Doekjes

Vloertrekker

Bezem

Haspel

Realisaties

Bekijk hier enkele voorbeelden van huisdiervriendelijke tuinen met kunstgras. Ontdek hoe deze tuinen er voor en na de installatie van kunstgras uitzagen.