VEEL GESTELDE VRAGEN OVER KUNSTGRAS

Kritische klanten stellen vragen – Ecograss beantwoordt deze vragen graag, door vragen te stellen kan u als klant een goed en eerlijk oordeel vellen over onze diensten en verschillende kunstgrassen. We hebben alvast de “veel gestelde vragen over kunstgras” hieronder samengevat, mocht je één vraag niet terugvinden? Contacteer ons en we helpen je verder.

ALGEMEEN

Hoeveel het aanleggen van kunstgras kost, is afhankelijk van verschillende factoren. De prijs van de grasmat zelf is natuurlijk belangrijk. Die is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van het kunstgras. Een hogere kwaliteit is duurder, maar gaat over het algemeen veel langer mee. Daarnaast dient u rekening te houden met aanvullende kosten voor de grondwerkzaamheden, extra materialen en de benodigde gereedschappen.

Kunstgras heeft diverse voordelen ten opzichte van natuurgras en tegels.

  • Minimaal onderhoud
  • Het is altijd mooi groen
  • Kunstgras is bestand tegen alle weersomstandigheden
  • De grasmat heeft een lange levensduur
  • U heeft geen onderhoudskosten
  • Kunstgras is geschikt als u hooikoorts heeft

Hoewel de huidige generatie kunstgras steeds meer lijkt op echt gras, verschillen kunstgras en natuurgras nog steeds van elkaar. Wat zijn de nadelen van kunstgras?

  • Het is duurder dan echt gras (maar gaat jarenlang mee)
  • Kunstgras verandert gedurende het jaar niet van kleur
  • Weinig onderhoud en dus minder interessant voor tuinieren
  • Kunstgras trekt geen vogels of insecten aan

Het kan voorkomen dat kunstgras statisch wordt. Dit merkt u bijvoorbeeld aan kleding die wordt aangetrokken door het kunstgras. Door het kunstgras licht te sproeien verdwijnt de statische lading.
Ingezand kunstgras heeft over het algemeen weinig last van het statisch worden, doordat het zand gedurende lange tijd vocht vasthoudt.

AANLEGGEN

Werkt u graag in de tuin? Dan kunt u ervoor kiezen om het kunstgras zelf te plaatsen. Het aanleggen van kunstgras is niet bijzonder moeilijk, maar een goede installatie is wel belangrijk voor het uiterlijk en de levensduur van de grasmat. Volg daarom altijd de instructies in de handleiding. Over het algemeen geldt dat de installatie makkelijker is bij een kleiner oppervlak. Dit komt doordat u bij een oppervlak van meer dan 4 meter breed, meerdere stroken moet verbinden. Om deze strak tegen elkaar te plaatsen dient u een naadverbinding te maken.

Heeft u een tuin van meer dan 4 meter breed? Dan gebruikt u meerdere stroken die u met elkaar verbindt. Plaats de twee stroken iets over elkaar en snij deze vervolgens zorgvuldig op maat. Vervolgens plaatst u de twee stroken strak tegen elkaar en bevestigt u deze aan elkaar met de lijmband of tape.

Voor het op maat snijden van kunstgras gebruikt u een scherp stanleymes of een breekmesje. Snij het kunstgras altijd aan de onderkant in zodat u de vezels niet kunt beschadigen.

U kunt kunstgras op tegels leggen, bijvoorbeeld op een balkon. Om ervoor te zorgen dat de omtrekken van de tegels niet zichtbaar zijn in het kunstgras kunt u een extra dempende onderlaag op de tegels plaatsen.

U kunt kunstgras om bomen heen plaatsen. Als u een boom in de tuin heeft, kunt u deze dus gewoon laten staan. Sommige bomen wortelen echter in de breedte. Wanneer een boom die horizontaal wortelt te weinig ruimte heeft in de onderlaag, dan kan het voorkomen dat de wortels het kunstgras omhoogduwen. Bij bomen die verticaal wortelen is dit geen probleem.

U kunt kunstgras zonder problemen rond een zwembad aanleggen. Kunstgras is zeer waterdoorlatend en droogt snel op. Bovendien is ons kunstgras kleurvast en bestand tegen water met chloor. Het voordeel van kunstgras rond een zwembad is dat u nooit meer last heeft van een modderig gazon en aarde of gras in het water. Het is ook mogelijk om een opblaasbaar zwembad op uw gazon te zetten. Door het gewicht kunnen de kunstgrasvezels gaan liggen, maar zodra u het bad weer opruimt, kunt u de vezels eenvoudig opborstelen zodat zij weer overeind gaan staan.

Wanneer u de grasmat laat aanleggen door een professionele installateur duurt de installatie vaak minder dan een dag. Gazons met een oppervlakte van 100 vierkante meter of minder kunnen binnen dag worden aangelegd.

Een kantopsluiting is de rand die om het kunstgras wordt geplaatst. Een kantopsluiting dient ertoe het kunstgras netjes in te sluiten zodat de onderlaag niet aan de zijkanten onder de grasmat vandaan komt. Bovendien zorgt de kantopsluiting ervoor dat de grasmat niet op kan waaien.

U kunt kunstgras aanleggen in vrijwel iedere tuin en ook op balkons en dakterrassen. Het is wel belangrijk dat het kunstgras een geschikte ondergrond heeft. De belangrijkste voorwaarde is dat de ondergrond stabiel en waterdoorlatend is. Als de bodem van nature niet geschikt is voor kunstgras, dan kunt u deze vervangen voor een nieuwe onderlaag. Granulaat en zand zijn erg geschikt als ondergrond voor kunstgras. Ook beton en tegels zijn geschikt om kunstgras op te plaatsen. Voor extra demping kunt u bijvoorbeeld shockpads gebruiken

U kunt kunstgras ook op hellingen en speelheuvels leggen. Het is wel belangrijk dat het kunstgras niet gaat schuiven. Daarom kunt u de grasmat het best verlijmen met tweecomponentenlijm.

Geotextiel is een stabilisatiedoek dat wordt geplaatst onder het kunstgras. Hiermee beschermt u de bodem van de grasmat. Tevens heeft geotextiel een drukverdelende werking. Dit zorgt ervoor dat er geen putten in de grasmat ontstaan als er bijvoorbeeld een stoel of bloembak op het gazon staat. Geotextiel is niet altijd nodig op een vlakke drainerende ondergrond.

Instrooizand heeft verschillende doeleinden. Ten eerste verzwaart het zand de grasmat waardoor deze stabiel blijft liggen. Daarnaast zorgt het zand ervoor dat de vezels rechtovereind blijven staan. Sommige kunstgrassen beschikken echter over een gekroesde vezel (mosdraad) in het kunstgras die de grassprieten overeind houdt. Voor dergelijk kunstgras is invulzand dus niet strikt noodzakelijk. Een laagje instrooizand beschermt de grasmat echter wel en geeft het kunstgras bovendien een nog natuurlijker uiterlijk.

U kunt kunstgras ook in de winter aanleggen. Het plaatsen van kunstgras in de winter is echter wel wat lastiger. Dit komt met name doordat de grasmat als het koud wordt minder soepel en plooibaar is. Ook werkt de lijm bij extreme kou minder goed.

Wanneer u kunstgras op een balkon legt, controleer dan vooraf of het balkon de opbouw kan dragen. Verder is het belangrijk rekening te houden met de afwatering. Hiervoor zijn er speciale drainagetegels beschikbaar. Kunstgras kan op de meeste balkons uit één stuk gelegd worden. Voor een zachtere bodem is het mogelijk om een extra dempende onderlaag onder het kunstgras te plaatsen.

Het plaatsen van kunstgras op een dak is vergelijkbaar met het installeren van kunstgras op een balkon. Houd dus goed rekening met de drainage en de draagkracht van het dak. Een dak vangt bovendien veel wind. Daarom is het verstandig het kunstgras te verankeringen. Boren of schroeven in het dak kan lekkage veroorzaken. Daarom kunt u de grasmat het best verlijmen.

ONDERHOUD

Om het kunstgras in goede staat te houden dient u het goed schoon te houden. Verder vergt kunstgras nauwelijks onderhoud. Verwijder bladeren en takken die op het gazon waaien en veeg de grasmat zo nu en dan met een bezem met harde borstel. Onkruid kunt u meestal eenvoudig verwijderen. Mocht u last hebben van hardnekkiger onkruid dan kunt u gebruikmaken van biologische onkruidbestrijder. Wanneer u een huisdier heeft, dan is het uit hygiënisch oogpunt verstandig de ontlasting op te ruimen en de plek na te spoelen met lauwwarm water. Doe hetzelfde als uw huisdier op de grasmat heeft geürineerd.

Met een grondige reiniging worden de meest hardnekkige vuildeeltjes uit het kunstgras verwijderd. Zand en stof verzamelen zich in de loop der jaren tussen de vezels. Tijdens een grondige reinigingsbeurt wordt uw kunstgras tot diep tussen de vezels schoongemaakt. Ook mos en algen worden verwijderd. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van professionele apparatuur. Hoe vaak u het kunstgras moet laten reinigen hangt af van de specifieke omstandigheden, maar meestal is eens in de paar jaar voldoende.

KWALITEIT EN GARANTIE

Wanneer u ONE-DNA™️ kunstgras koopt, ontvangt u 15 jaar garantie op alle gebreken die kunnen worden toegeschreven aan het product. De garantie is lineair aflopend. Wanneer het kunstgras vervangen of hersteld moet worden, neemt ONE-DNA™️ een percentage van de actuele verkoopprijs voor rekening dat overeenkomt met het aantal gebruiksjaren. De eerste 8 jaar wordt 100 procent vergoed, tussen de 9 en 12 jaar 50 procent en de laatste 3 garantiejaren 25 procent.

Voor het vervaardigen van het kunstgras gebruikt ONE-DNA™️ de beste kleurstoffen. Bovendien maakt de grasmat gebruik van uv-stabilisatoren zodat het kunstgras niet verkleurt onder invloed van de zon. Royal Grass is kleurvast en getest onder de meest extreme omstandigheden.

Chloor gemengd met water, zoals in een zwembad, is niet schadelijk voor het kunstgras. Pure chloor kan het kunstgras echter wel beschadigen.

ONE-DNA™️ kunstgras wordt op een duurzame manier geproduceerd. Het kunstgras heeft een verwachte levensduur van minimaal 15 jaar. Bovendien is de grasmat volledig recyclebaar. Er wordt nooit gebruikgemaakt van schadelijke stoffen of zware metalen.

ONE-DNA™️ kunstgras is extreem waterdoorlatend. De unieke backing van de grasmat is volledig waterdoorlatend, waardoor het water weg kan lopen zodat er geen plassen ontstaan. Gemiddeld laat de grasmat 200 liter water per vierkante meter per minuut door. Kunstgras is daardoor ook erg geschikt rond zwembaden.

GEBRUIK

Ontlasting of urine van huisdieren is niet schadelijk voor het kunstgras. Wel is het verstandig om ontlasting op te ruimen en de plek van het ongelukje af te spoelen met lauwwarm water. Doorgaans is dit voldoende om het kunstgras schoon te houden. Mocht u echter last krijgen van een urinegeur in het gazon, dan zijn er diverse biologisch afbreekbare middelen om dit tegen te gaan.

U kunt gewoon tuinstoelen of tafels op het kunstgras zetten. Ook plantenbakken of bloempotten zijn geen probleem. Kijk wel uit met scherpe randen aan voorwerpen. Ook met dunne stoel- of tafelpoten kunt u beter oppassen. Wanneer u zware voorwerpen op het gazon heeft staan, is het verstandig om deze eens in de zoveel tijd te verplaatsen zodat u de vezels die zijn gaan liggen op kunt borstelen.

Een aantal kunstgrassen uit de collectie van ONE-DNA™️ is uitermate geschikt voor sport- en speelveldjes. Het kunstgras is zeer stevig en slijtvast en er kan dus flink op gespeeld of gesport worden. De ONE-DNA™️  producten die wij voeren zijn niet bedoeld voor professionele sportvelden.

Ook als het vriest kunt u het kunstgras gewoon betreden. Het is niet nodig om te strooien. Bij sneeuw kunt u eventueel een pad vrijmaken. Verwijder geen sneeuw als het is platgestampt of vastgevroren. Dan loopt u namelijk het risico de kunstgrasvezels te beschadigen.

VEILIGHEID EN MILIEU

ONE-DNA™️ kunstgras is gegarandeerd veilig. Alle producten zijn getest door onafhankelijke instanties zoals SGS en honderd procent veilig verklaard. Voor de testen is gebruikgemaakt van de EN71-3 normering. Dit is dezelfde norm als gebruikt wordt voor het testen van kinderspeelgoed

Heeft u last van hooikoorts? Dan is kunstgras in de tuin uitermate geschikt. Kunstgras verspreidt geen pollen (stuifmeel), zoals natuurgras doet. Het zijn deze pollen, die door planten, bomen en grassen worden verspreid, die de hooikoorts veroorzaken.

Kunstgras is ook geschikt als u huisdieren heeft. De producten van ONE-DNA™️ zijn uitgebreid getest en volledig veilig verklaard. Uw huisdieren kunnen dus zonder problemen snuffelen of likken aan de grassprieten. ONE-DNA™️ kunstgras is bovendien erg sterk en slijtvast zodat uw huisdieren flink kunnen ravotten op het gazon, zonder het gras te beschadigen. Het is wel verstandig om ontlasting van huisdieren op te ruimen. Wanneer uw huisdier een ongelukje heeft gehad op het gazon, dan kunt u de plek naspoelen met lauwwarm water. Als u daarna nog last heeft van een urinegeur in het gras, dan kunt u biologisch afbreekbare middelen gebruiken om de geur te neutraliseren.

Het kan voorkomen dat er onkruid in het instrooizand ontkiemt. Dit onkruid is vaak eenvoudig te verwijderen. Door afgevallen bladeren regelmatig weg te halen en het gazon af en toe te borstelen, voorkomt u dat er onkruid gaat groeien. Een stabilisatiedoek onder het kunstgras zorgt ervoor dat er vanuit de ondergrond geen onkruid door de grasmat heen kan groeien.

Mollen graven tunnels onder uw grasmat waardoor deze kan gaan verzakken. Kunstgras is echter niet erg aantrekkelijk voor mollen, omdat ze hier geen wormen en insecten kunnen vinden om zich mee te voeden. Wanneer u geen mollen in de tuin heeft op het moment dat u het kunstgras aanlegt, dan zullen zij zich ook niet snel in uw tuin vestigen. Als u echter al mollen heeft op het moment dat u de grasmat aanlegt, dan kunnen de beestjes voor overlast zorgen. Controleer daarom of u mollen in de tuin heeft, voordat u de grasmat aanlegt. U kunt ook gebruikmaken van speciaal mollengaas om mollen uit uw tuin te weren.

Genieten van een onderhoudsvriendelijk gazon in de tuin?