ONDERGROND KUNSTGRAS

Het beste resultaat zal je bereiken door een stabiele, egale en voldoende waterdoorlatende ondergrond kunstgras aan te leggen. Afhankelijk van de bodemcondities is een stabiele laag van 5 tot 20 cm meestal voldoende als kunstgras ondergrond. Uiteraard zal zand of zwarte grond al snel verzakken, daarom verkiezen wij om het kunstgras op gestabiliseerde ondergrond te plaatsen. Dit wil zeggen dat we afhankelijk van de ondergrond, een stabilisé ofwel chape gebruiken, die licht gebonden is door cement, zodat we een stevige ondergrond bekomen die voldoende waterdoorlatend is.

Een extra voordeel van het gebruiken van stabilisé als kunstgras ondergrond is dat ongedierte zoals woelratten, mollen,… geen kans krijgen om zich te nestelen onder de kunstgrasmat.

Voor welke toepassing ben je op zoek naar kunstgras?

KANTOPSLUITING

Net zoals u zorgt voor een mooie afboording van uw bestrating (terras) is dit bij kunstgras ook gewenst. Dit heet een kantopsluiting. Dit moet rondom uw kunstgazon worden aangelegd. Uw gazon ziet er hierdoor verzorgd uit en het beschermt het grastapijt aan de randen (zodat u er niet achter blijft haken). Ook voorkomt dit dat de wind onder het gras kan slaan. Als uw gazon aan het terras sluit kan de bestrating als kantopsluiting dienen. Sluit het kunstgras aan op een plantenvak dan kan er verticaal een opsluitrand worden aangebracht. Dit kan van verschillende materialen gemaakt worden, zoals hardhout of een RVS-strip maar ook van een betonbandje.

U krijgt het mooiste effect als het gras net iets hoger is dan de kantopsluiting. De grashoogte verschilt tussen 25mm, 35mm (Royal Grass Silk) en zelfs 52mm (Royal Grass Sense). Dit betekent dat u aan de hand hiervan bepaalt hoe de fundering van het gazon ligt ten opzichte van de kantopsluiting. Op deze tekening kunt u goed zien wat wij hiermee bedoelen.

De meest voorkomende situatie is een kantopsluiting waar het kunstgras aansluit met de tegels of klinkers. Op deze manier is het kunstgras mooi afgewerkt zonder dat er extra maatregelen noodzakelijk zijn. In het geval dat de kunstgrasmat aan één of meerder zijden vrij ligt, opteren wij er voor om een aluminium lijst te gebruiken. Hiermee wordt het gras mooi afgewerkt en kan het over de volledige lengte verlijmd worden zodat de wind er niet onder kan.

STABILISE ONDERGROND

Een goede stabiele en duurzame ondergrond is uitermate belangrijk, het kunstgras van Royal Grass kan tegen een stevige stoot en zal voor lange tijd in uw tuin liggen! Daarom verkiezen we stabilisé als kunstgras ondergrond, deze gebonden ondergrond heeft een zeer lange levensduur. Als het kunstgras dan eindelijk versleten is na bv 20 jaar, hoeft enkel het kunstgras vervangen te worden. Ecograss komt uw oude kunstgras mat dan terugnemen voor recyclage en plaatst de nieuwe grasmat op de bestaande ondergrond.

Wat met het regenwater? Dit is een vraag die ons veel gesteld wordt, als de kunstgras ondergrond is aangelegd met de juiste verhouding zand cement zal deze laag steeds goed draineren, en zelfs een buffer creëeren.

SOORTEN ONDERGROND

Voor het uiteindelijke resultaat is de ondergrond minstens zo belangrijk als de grasmat zelf en het is met name belangrijk dat de fundering onder het kunstgras past bij het beoogde gebruik van het gazon. Voor verschillende toepassingen zijn er namelijk andere ondergronden geschikt. Er zijn drie veelvoorkomende ondergronden die gebruikt worden. Hieronder leggen we uit wat voor keuzes u heeft en wat de verschillen zijn tussen de diverse ondergronden.

Een ongebonden ondergrond is een verzamelnaam voor een onderlaag die bestaat uit ‘los’ materiaal, zoals rivierzand, dolomiet, zavel, lava en porfiersteenslag, ook wel porfier of brekerzand genoemd. Een ongebonden ondergrond vormt voor veel toepassingen een duurzame fundering.

Het grote verschil met de gebonden ondergrond is dat er geen bindmiddel wordt gebruikt om het materiaal bij elkaar te houden. Dit heeft als gevolg dat men vooraf niet kan garanderen dat de bodem perfect egaal zal blijven. De aarde onder de fundering is namelijk een bewegelijke massa en het ongebonden materiaal dat daarbovenop ligt, volgt de bewegingen van deze aarde. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond, net als bij een gazon van echt gras, wat kan gaan golven. Sommige klanten vinden dit juist natuurlijk ogen, terwijl anderen een voorkeur hebben voor het strakke uiterlijk van een gebonden ondergrond.

Ongebonden ondergrond

Voor een gebonden ondergrond wordt grof zand gebonden met een beetje cement. Hierdoor ontstaat er een stevige fundering die men ook wel stabilisé of chape noemt. Bij het maken van een dergelijke ondergrond is het cruciaal dat de ondergrond de juiste samenstelling heeft en op de juiste manier is geplaatst, zodat overtollig water goed weg kan zakken. Door onze ervaring met het maken van stabilisé weten we bij Ecograss precies hoe we een stevige waterdoorlatende gebonden ondergrond kunnen realiseren. Het grote verschil met een ongebonden ondergrond is dat kunstgras op een gebonden ondergrond altijd perfect egaal blijft liggen.

Gebonden ondergrond

Een ondergrond die men regelmatig gebruikt, maar in onze optiek absoluut niet geschikt is, is zwarte aarde. Wij leggen nooit kunstgras op een ondergrond van zwarte aarde en raden het gebruik hiervan ten zeerste af. Wanneer u kunstgras legt op zwarte aarde, dan zult u namelijk al snel last krijgen van mos en onkruid in uw gazon. Het gebruik van een drukverdelend onderdoek helpt daar nauwelijks tegen. Bovendien is zwarte aarde een voedingsbodem voor ongedierte. Uw investering in een duurzame, onderhoudsvriendelijke grasmat wordt met een dergelijke ondergrond dus compleet tenietgedaan.