KUNSTGRAS ONDERHOUD

Overweegt u uit onderhoudsoverwegingen kunstgras aan te leggen? We kunnen u garanderen dat kunstgras zeer onderhoudsvriendelijk is. U hoeft uw gazon natuurlijk nooit meer te maaien en het gazon sproeien is ook niet nodig om het gras in de tuin mooi groen te houden. Toch zijn er wel degelijk enkele dingen die u moet doen om uw kunstgras in optimale staat te houden. Op deze pagina leggen we uit wat voor onderhoud kunstgras precies vergt en wat u precies moet doen om uw kunstgras te onderhouden. Kunstgras onderhoud vergt weinig tijd. Dat houdt echter niet in dat kunstgras helemaal onderhoudsvrij is. U moet bijvoorbeeld zo nu en dan onkruid verwijderen en zorgen dat er geen mos gaat groeien op en tussen de kunstgrasvezels.

Hoeveel tijd het kunstgras onderhoud in een tuin, op het balkon of op het dakterras precies kost, verschilt per situatie. De hoeveelheid onderhoud is onder andere afhankelijk van de grootte en ligging van de tuin. Bomen en planten om het gazon kunnen bijvoorbeeld zorgen voor iets meer werk. Dat komt doordat afgevallen bladeren en takjes onkruidkiemen verspreiden. Het is overigens een misverstand dat onkruid van onder de grasmat opkomt. Het onkruid groeit tussen de kunstgrasvezels doordat er onkruidkiemen óp het gazon zijn gewaaid en daar zijn ontkiemd.

Kunstgras-onderhoud

Onderhoudstips op een rijtje

 1. Veeg afgevallen bladeren en takken op en ruim deze op.
 2. Verwijderen onkruid uit het gazon en in de buurt van het gazon.
 3. Met een afboording voorkomt u dat aarde op het gazon komt.
 4. Stel het kunstgras niet bloot aan directe hitte, bijvoorbeeld van barbeque kooltjes of gemotoriseerde machines. Royal Grass kunstgras is niet bestand tegen temperaturen boven de 70°C. Waarschuw ook uw hovenier en aannemer hiervoor.
 5. Ruim ontlasting van honden, katten en andere huisdieren op. Spoel de plek na met lauwwarm water.
 6. Zoutaanslag door chloor kunt u reinigen met een mix van zeep en water.
 7. Neem bij beschadigingen contact op met een deskundig installateur.
 8. Maak voor groot onderhoud van de tuin gebruik van een specialist.

ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

Wij geven u graag enkele tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin met kunstgras.

Bouw de afboording rond het kunstgras iets hoger dan de strook aarde rond het gazon.

Waarom: door de afboording iets hoger te maken voorkomt u dat er aarde, modder en zand op het gazon belanden.

Plaats het kunstgras op een stevige, waterdoorlatende ondergrond.

Waarom: als het water weg kan zakken voorkomt u plassen op het gazon. Bovendien heeft u met een goede drainage minder geuroverlast van hondenurine.

Zet de grasmat vast aan de randen.

Waarom: een grasmat die stevig is bevestigd, kan niet opwaaien. Ook kan het gras niet extreem krimpen bij lage temperaturen en de hond kan het gras niet losgraven.

Strooi een laag invulzand over het gazon.

Waarom: het instrooizand beschermt de grasmat, zorgt ervoor dat deze stevig ligt en ondersteunt de kunstgrasvezels. Tevens heeft instrooizand een verkoelende werking.

Op plekken waar u veel loopt, bijvoorbeeld van het terras naar de schuur, kunt u eventueel stapstenen aanleggen.

Waarom: zo voorkomt u dat het gras plat gaat liggen op plekken waar u veel loopt. Overigens kunt u platliggende grassprieten makkelijk opborstelen met een bezem.

Als het kunstgras eenmaal geplaatst is zijn er enkele onderhoudswerkzaamheden waarmee je rekening moet houden. Wij leggen ze hieronder allemaal uit.

Ruim afgevallen bladeren en takken regelmatig op. Bladeren, takken en andere organische materialen dragen namelijk onkruidkiemen met zich mee. Dit geldt ook voor modder en zand.

Waarom: door bladeren en takken op te vegen heeft onkruid minder kans om te ontkiemen in uw gazon.

Zuren als chloor en javel kunt u niet onverdund gebruiken op het kunstgras.

Waarom: onverdunde zuren als javel en chloor kunnen schadelijk zijn voor de UV-bestendigheid van uw kunstgras, waardoor de vezels kunnen verkleuren.

Gebruik voor zwembadwater met chloor het juiste chloorgehalte.

Waarom: chloor dat niet voldoende verdund is, kan zorgen voor zoutaanslag op het kunstgras.

Vermijd verf en lijm op het kunstgras

Waarom: lijm en verf kunnen de kunstgrasvezels beschadigen. Wees daarom extra voorzichtig tijdens (schilder)werkzaamheden in de tuin.

Vermijd hete en gloeiende objecten op het kunstgras. Kooltjes uit de barbecue kunnen het kunstgras bijvoorbeeld beschadigen. Daarnaast dient u ook voorzichtig te zijn met gemotoriseerde apparaten omdat deze erg heet kunnen worden. Vertel dit ook aan uw hovenier.

Waarom: ons kunstgras (Royal Grass) is bestand tegen temperaturen tot 70°C. Direct contact met hogere temperaturen kan schadelijk zijn voor het kunstgras.

U hoeft kunstgras niet te stofzuigen.

Waarom: kunstgras in de tuin, op het dakterras of op een balkon hoeft u niet te stofzuigen. U kunt voor het verwijderen van bladeren, takken en vuildeeltjes een bladzuiger, bladblazer of een hark te gebruiken.

Door rekening te houden met deze aanwijzingen heeft u zo min mogelijk werk met kunstgras onderhoud.

BENODIGDHEDEN BIJ KUNSTGRAS IN EEN …

Hark

Harde borstel

Draagbare verstuiver

Hark

Harde borstel

Bladzuiger of -blazer

Draagbare verstuiver

Hark

Harde borstel

Bladzuiger of -blazer

Draagbare verstuiver

HULPMIDDELEN VOOR KUNSTGRAS ONDERHOUD

Onkruid kunstgras
  • Uw handen zijn uw belangrijkste gereedschap voor het bestrijden van onkruid. Pluk zo nu en dan onkruid uit de tuin. Dit klinkt misschien als een hoop werk, maar in onze kijktuin kost het handmatig verwijderen van onkruid ons nog geen half uur per maand.
  • Tegen hardnekkig onkruid kunt u biologische bestrijdingsmiddelen als Compo anti onkruid & mos Vernevel dit middel op droge ochtenden over uw gazon om het groeien van onkruid tegen te gaan.
  • Green Clean is een middel waarmee u mos, korstmos, aanslag, schimmel en algen kunt verwijderen. U kunt het product niet alleen voor uw kunstgras, maar ook voor uw terras, tuinmeubilair en daken gebruiken.
 1. Azijn: als u huisdieren heeft die urineren op het kunstgras, dan kunt u azijn gebruiken tegen eventuele geurhinder. Gebruik een vijfde azijn en vier vijfde water, meng dit en verspreid het over het gazon. Laat het mengsel een nacht intrekken en spoel het gazon de volgende dag af met lauwwarm water.
 2. Heeft u erg veel last van een urinegeur? Dan zijn er biologische schoonmaakmiddelen als Capturine Pets Bio Cleaning Dit middel is niet schadelijk voor mens, dier of milieu. U kunt Capturine Pets Bio Cleaning ook gebruiken voor het terras of de kattenbak.
Onderhoud-kunstgras-tuin
 • U kunt lauw water gebruiken om verf of lijm op waterbasis te verwijderen.
 • Gebruik terpentine als u verf en lijm wilt verwijderen die niet op waterbasis is.Gemorste lijm en verf direct schoonmaken.
Zwembad-kunstgras

Chloor kan zoutaanslag op het gazon veroorzaken. Dit kunt u schoonmaken met een mix van zeep en water. Wrijf dit in met een spons op plekken waar de zoutaanslag verschijnt.

PROFESSIONEEL ONDERHOUD KUNSTGRAS

Met kunstgras is professioneel onderhoud in principe niet noodzakelijk. In sommige gevallen kan het echter verstandig zijn om een expert in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer: U zelf geen tijd heeft voor het onderhoud van het gazon, U erg veel last heeft van onkruid en niet meer in staat bent om dit zelf te verwijderen, Uw kunstgras schade heeft opgelopen door hitte.. U kampt met mosvorming op het kunstgras doordat er een grote hoeveelheid organisch materiaal op het gazon is beland.

Heeft u last van eerdergenoemde problemen? Dan adviseert Ecograss u contact op te nemen met de leverancier of installateur van uw kunstgras. LET OP: Ecograss verzorgt alleen kunstgras onderhoud aan kunstgras dat we zelf hebben geleverd of geïnstalleerd.

Heeft u besloten een hovenier of tuinspecialist in te schakelen voor het kunstgras onderhoud in uw tuin? Vraag dan naar de fytolicentie. Deze licentie toont aan dat de hovenier een erkend gebruiker van sproeistoffen is. Hierdoor kan deze tuinaannemer mos en onkruid snel en voordelig voor u verwijderen.

Tip: vraag om middelen met een korte werkingsduur.