KUNSTGRAS ONDERHOUD

Overweegt u uit onderhoudsoverwegingen kunstgras aan te leggen? We kunnen u garanderen dat kunstgras zeer onderhoudsvriendelijk is. U hoeft uw gazon natuurlijk nooit meer te maaien en het gazon sproeien is ook niet nodig om het gras in de tuin mooi groen te houden. Toch zijn er wel degelijk enkele dingen die u moet doen om uw kunstgras in optimale staat te houden. Op deze pagina leggen we uit wat voor onderhoud kunstgras precies vergt en wat u precies moet doen om uw kunstgras te onderhouden. Kunstgras onderhoud vergt weinig tijd. Dat houdt echter niet in dat kunstgras helemaal onderhoudsvrij is. U moet bijvoorbeeld zo nu en dan onkruid verwijderen en zorgen dat er geen mos gaat groeien op en tussen de kunstgrasvezels.

Bij een tuin met kunstgras is het belangrijkste onderhoud het verwijderen van onkruid. De kans op onkruid is het grootst tijdens relatief warme en vochtige periodes. Het verwijderen van onkruid kunt u doorgaans gewoon met de hand doen. Dit kost u slechts enkele tientallen minuten per maand. Ter voorbeeld: Ecograss heeft een kijktuin met zo’n 250 vierkante meter aan kunstgras. Het verwijderen van onkruid kost ons ongeveer een half uur per maand.

Hoeveel tijd het kunstgras onderhoud in een tuin, op het balkon of op het dakterras precies kost, verschilt per situatie. De hoeveelheid onderhoud is onder andere afhankelijk van de grootte en ligging van de tuin. Bomen en planten om het gazon kunnen bijvoorbeeld zorgen voor iets meer werk. Dat komt doordat afgevallen bladeren en takjes onkruidkiemen verspreiden. Het is overigens een misverstand dat onkruid van onder de grasmat opkomt. Het onkruid groeit tussen de kunstgrasvezels doordat er onkruidkiemen óp het gazon zijn gewaaid en daar zijn ontkiemd.

Kunstgras-onderhoud

Onderhoudstips op een rijtje

 1. eeg afgevallen bladeren en takken op en ruim deze op.
 2. Verwijderen onkruid uit het gazon en in de buurt van het gazon.
 3. Met een afboording voorkomt u dat aarde op het gazon komt.
 4. Stel het kunstgras niet bloot aan directe hitte, bijvoorbeeld van barbeque kooltjes of gemotoriseerde machines. Royal Grass kunstgras is niet bestand tegen temperaturen boven de 70°C. Waarschuw ook uw hovenier en aannemer hiervoor.
 5. Ruim ontlasting van honden, katten en andere huisdieren op. Spoel de plek na met lauwwarm water.
 6. Zoutaanslag door chloor kunt u reinigen met een mix van zeep en water.
 7. Neem bij beschadigingen contact op met een deskundig installateur.
 8. Maak voor groot onderhoud van de tuin gebruik van een specialist.

ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

Wij geven u graag enkele tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin met kunstgras.

Als het kunstgras eenmaal geplaatst is zijn er enkele onderhoudswerkzaamheden waarmee je rekening moet houden. Wij leggen ze hieronder allemaal uit.

Door rekening te houden met deze aanwijzingen heeft u zo min mogelijk werk met kunstgras onderhoud.

BENODIGDHEDEN BIJ KUNSTGRAS IN EEN …

Hark

Harde borstel

Draagbare verstuiver

HULPMIDDELEN VOOR KUNSTGRAS ONDERHOUD

Onkruid kunstgras
  • Uw handen zijn uw belangrijkste gereedschap voor het bestrijden van onkruid. Pluk zo nu en dan onkruid uit de tuin. Dit klinkt misschien als een hoop werk, maar in onze kijktuin kost het handmatig verwijderen van onkruid ons nog geen half uur per maand.
  • Tegen hardnekkig onkruid kunt u biologische bestrijdingsmiddelen als Compo anti onkruid & mos Vernevel dit middel op droge ochtenden over uw gazon om het groeien van onkruid tegen te gaan.
  • Green Clean is een middel waarmee u mos, korstmos, aanslag, schimmel en algen kunt verwijderen. U kunt het product niet alleen voor uw kunstgras, maar ook voor uw terras, tuinmeubilair en daken gebruiken.

PROFESSIONEEL ONDERHOUD KUNSTGRAS

Met kunstgras is professioneel onderhoud in principe niet noodzakelijk. In sommige gevallen kan het echter verstandig zijn om een expert in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer: U zelf geen tijd heeft voor het onderhoud van het gazon, U erg veel last heeft van onkruid en niet meer in staat bent om dit zelf te verwijderen, Uw kunstgras schade heeft opgelopen door hitte.. U kampt met mosvorming op het kunstgras doordat er een grote hoeveelheid organisch materiaal op het gazon is beland.

Heeft u last van eerdergenoemde problemen? Dan adviseert Ecograss u contact op te nemen met de leverancier of installateur van uw kunstgras. LET OP: Ecograss verzorgt alleen kunstgras onderhoud aan kunstgras dat we zelf hebben geleverd of geïnstalleerd.

Heeft u besloten een hovenier of tuinspecialist in te schakelen voor het kunstgras onderhoud in uw tuin? Vraag dan naar de fytolicentie. Deze licentie toont aan dat de hovenier een erkend gebruiker van sproeistoffen is. Hierdoor kan deze tuinaannemer mos en onkruid snel en voordelig voor u verwijderen.

Tip: vraag om middelen met een korte werkingsduur.

Start chat
1
Hulp nodig?
Ecograss support
Hallo,

Kunnen wij u misschien van dienst zijn?