KAN EEN ZWEMBAD OP KUNSTGRAS?

Wat zorgt er tijdens warme zomerdagen voor meer vertier dan een zwembad in de achtertuin? Helaas verandert de tuin al snel in een modderpoel als je een zwembad op natuurgras zet. Door het overtollige water wordt het gras drassig en daardoor loop je het gazon al snel stuk. Bovendien sterft het gras onder het zwembad af. Daardoor kun je het zwembad niet langer dan enkele dagen laten staan. Doe je dat wel, dan tref je als je het zwembad weer opruimt een kaal lapje grond met enkele gele of bruine sprieten aan.

Gelukkig is het wel degelijk mogelijk een zwembad op het gazon te zetten zonder dat dit schade toebrengt: met kunstgras! Bij Ecograss kunnen we kunstgras voor je plaatsen dat ontzettend sterk en slijtvast is en tegelijkertijd nauwelijks van echt gras te onderscheiden is. Het maakt niet uit of je het zwembad een paar dagen of de hele zomer op het gazon laat staan, het gras blijft altijd groen en de vezels springen vanzelf weer overeind. Lees snel verder en ontdek waarom kunstgras zo geschikt is als ondergrond voor een zwembad. Ook krijg je handige tips voor het plaatsen van een zwembad op kunstgras.

Wil jij ook genieten van een gazon in de tuin dat altijd groen blijft, nauwelijks onderhoud vergt en waar je zonder problemen een zwembad op kunt zetten. We geven je graag persoonlijk advies.

Middels onderstaande quick links navigeert u eenvoudig door de inhoud van deze pagina.

ZWEMBAD OP NATUURGRAS

Als je ooit een zwembad op je gazon van echt gras hebt gezet, dan herken je het wel; door het overstromende water wordt het gazon al snel drassig. Als de kinderen vervolgens over het gras rennen en het zwembad induiken, wordt het water troebel door de modder. Bovendien lopen ze grassprieten het water in. Ruim je het zwembad weer op, dan zal je zien dat het gras onder het zwembad volledig is platgedrukt.

Met kunstgras heb je van al deze problemen geen last. Het overtollige water zakt rustig door de grasmat heen de bodem in. Het kunstgras zelf droogt vervolgens snel op. De vezels zitten stevig in de backing, waardoor je geen last meer hebt van losse grassprieten. Ons kwaliteitskunstgras is zo veerkrachtig, dat de vezels vanzelf weer overeind gaan staan als je het zwembad opruimt. Laat het opblaaszwembad dus gerust de hele zomer staan.

WAAROM KUNSTGRAS

Veel mensen vragen zich af of kunstgras wel geschikt is onder een zwembad? Zal het gewicht van het gevulde zwembad de vezels niet onherstelbaar beschadigen? Verkleurt het kunstgras niet door water of chloor? Gaat het gazon niet verzakken? We kunnen je geruststellen. Mits op de juiste manier geïnstalleerd, is ons kunstgras uitstekend bestand tegen een zwembad. Met de juiste ondergrond zal de bodem niet verzakken onder het gewicht. De vezels van ons kunstgras zijn van de hoogste kwaliteit en absorberen geen water. Bovendien is het kunstgras voorzien van UV-filters. Het gras zal dus niet verkleuren door zwembadwater of zonlicht.

DE JUISTE ONDERGROND

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een mooi kunstgras gazon is de ondergrond, helemaal als je er een zwembad op wilt plaatsen. De ondergrond dient stabiel en waterdoorlatend te zijn. Als dat niet het geval is kan het gewicht van het zwembad voor verzakkingen zorgen en kunnen er plassen op het grasveld blijven staan. Ecograss adviseert daarom een chape ondergrond. Deze onderlaag is extra stevig en laat goed water door. Daardoor is het een geschikte bodem voor onder kunstgras met een zwembad.

INSTROOIZAND

Een laagje instrooizand beschermt de vezels en geeft het gazon een mooie natuurlijke uitstraling. Veel mensen denken dat ze het kunstgras niet in kunnen strooien als ze er een zwembad op willen zetten, maar dat is niet waar. Je kunt het kunstgras gewoon inzanden. Het speciale instrooizand neemt geen water op en wordt dus niet modderig. De zandkorrels liggen onderin de grasmat en blijven daardoor ook niet aan de voeten kleven.

TIPS VOOR EEN ZWEMBAD OP KUNSTGRAS

Neem een goede kwaliteit kunstgras als je er een zwembad op wilt zetten. Let daarbij op de herkomst en de gebruikte materialen en technieken. Je herkent goed kunstgras onder andere aan een dubbele backing en UV-filters.

Waarom: Bij een dubieuze kwaliteit kunstgras gaan de vezels sneller platliggen en laten de sprieten makkelijk los. Hierdoor bestaat de kans dat het gras plat blijft liggen als je het zwembad weghaalt. Als het kunstgras geen UV-filters heeft, kunnen er kleurverschillen ontstaan.

Wil je wat chloor in het zwembadwater? Zorg dan dat je een juiste verhouding hebt.

Waarom: Ons kunstgras kan tegen chloorwater. Een te hoge concentratie (of onverdunde) chloor kan de vezels echter wel beschadigen.

Wanneer je het zwembad wilt laten leeglopen, doe dit dan geleidelijk. Op die manier kan het water rustig in de grond zakken.

Waarom: Als je al het water in een keer uit het zwembad laat lopen, dan is er een kans dat de ondergrond de grote hoeveelheid water niet aankan. Hierdoor kan de grasmat gaan drijven op het water.

Kijk uit bij het verplaatsen van het zwembad. Als je het zwembad wilt verschuiven kun je het bad beter eerst legen.

Waarom: Als je een gevuld zwembad over het gras sleept, kan dit de vezelstand veranderen. Hierdoor gaat het gras er anders uitzien op de plek waar het zwembad overheen is geschoven.

Ruim het zwembad op als er nog een aantal warme of zonnige dagen voorspeld worden.

Waarom: De kunstgrasvezels gaan door de warmte van de zon makkelijker vanzelf overeind staan.