Engerlingen? De oplossing is kunstgras

Engerlingen? De oplossing is kunstgras

Heeft u constant last van gele of kale plekken in uw gazon? Dan is de kans groot dat u engerlingen in uw gazon heeft. Engerlingen zijn keverlarven die zich voeden met de wortels van gras. Dit zorgt ervoor dat het gras uiteindelijk afsterft. Het is dus zaak om deze beestjes uit uw tuin te weren. Maar hoe doet u dat? En wat kunt u doen als u onverhoopt toch engerlingen in de tuin heeft? Met kunstgras heeft u hoe dan ook geen last van engerlingen.

Waarom zijn engerlingen zo schadelijk voor gras?

Engerlingen zijn de larven van keversoorten als de neushoornkever, johanneskever, meikever en junikever. In het voorjaar leggen deze kevers eitjes in het kunstgras, waar een week of zes later larven uitkomen. Dit zijn de engerlingen. Deze engerlingen voeden zich met de wortels van het gras.

U herkent engerlingen aan een rupsachtig geelwit lichaam met een oranje kop. De larven kunnen wel vijf centimeter groot worden. Het duurt doorgaans één tot drie jaar voordat een engerling uitgroeit tot een kever. De engerlingen zijn vooral in de zomer en het voorjaar actief. Zodra het kouder wordt, kruipen zij dieper in de grond. In de winter verkeren zij in een slaapstand. Veel tuineigenaren denken daarom dat ze van de engerlingen af zijn, maar de beestjes keren zodra het warmer wordt weer terug.

Om te groeien voeden de engerlingen zich met graswortels. Hierdoor raakt de grasspriet dusdanig beschadigd dat deze afsterft. Hierdoor ontstaan er gele en zelfs kale plekken in het gazon. Bovendien eten vogels de engerlingen. Als u engerlingen in de tuin heeft, dan is de kans dus groot dat vogels uw gazon verder kapotmaken.

Engerlingen bestrijden

Wanneer u engerlingen in uw gazon heeft, is het lastig om hier weer vanaf te komen. Er zijn verschillende chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar, maar de chemicaliën komen uiteindelijk in het grondwater terecht. Niet echt goed voor het milieu dus. U kunt de engerlingen ook op een biologische manier aanpakken door aaltjes uit te zetten. Deze parasieten kruipen in de engerling en voeden zich met de larve. Wanneer er nieuwe kevers in uw tuin neerstrijken, bestaat de kans dat deze nieuwe larven produceren. Het is dus makkelijker als u engerlingen in uw tuin voorkomt, Maar hoe doet u dat?

Kunstgras

De enige manier om gegarandeerd te genieten van een groen gazon zonder last te hebben van engerlingen is het plaatsen van kunstgras. Royal Grass produceert kunstgras speciaal voor tuindoeleinden. Het kunstgras is nauwelijks van echt gras te onderscheiden, het vergt bijna geen onderhoud en blijft onder alle omstandigheden mooi groen. Engerlingen hebben geen schadelijk effect op kunstgras. Omdat de larven met kunstgras geen voeding hebben, zullen zij bovendien uit uw tuin verdwijnen en ook geen schade veroorzaken aan andere planten.

Foto: De Stentor