Groen en duurzaam schoolplein

Groen en duurzaam schoolplein

Veel scholen zijn op zoek naar een manier om het onderhoud aan het schoolplein te beperken, zonder dat dit ten koste gaat van het groene en speelse karakter. Een grasveld is daarbij een onmisbaar onderdeel. Echt gras kost helaas een hoop tijd en energie aan onderhoud, wordt snel modderig en is bovendien erg kwetsbaar. Een schoolplein zonder grasveld oogt echter al snel erg kil en zorgt voor nòg minder groen in de alsmaar oprukkende urban jungle waarin onze kinderen opgroeien.

Kunstgras geldt als een uitstekend alternatief om te zorgen voor een groen, veilig en onderhoudsvriendelijk schoolplein. Doordat het gras nooit gemaaid of gesproeid hoeft te worden is het een kostenvriendelijke oplossing. Bovendien wordt kunstgras nooit modderig of drassig, zodat de leerlingen er het hele jaar door naar hartenlust op kunnen spelen, zonder dat het veld stukgaat of de kleding van de kinderen vuil wordt.

Dit project van Ecograss bij de lagere school van scholengemeenschap Kabot in Tessenderlo is een goed voorbeeld van hoe groen en attractief een schoolplein er met behulp van kunstgras uit kan komen te zien. Met behulp van robuust Royal Grass Xplay kunstgras, hebben we de twee plantenbakken voorzien van grasheuvels. Tevens hebben we een kunstgras sport- en speelveld gerealiseerd.

Wilt u meer weten over het gebruik van kunstgras voor schoolpleinen? Neem gerust contact met ons op.

Het nadeel van natuurgras

Het grote nadeel van echt gras op een schoolplein is dat het onmogelijk is om het in goede staat te houden. Natuurgras is simpelweg niet bestand tegen het geweld van tientallen spelende kinderen, al helemaal niet als het geregend heeft. Wat een weelderig groen grasveld had moeten zijn, transformeert daardoor al snel in een stukgelopen vlakte die verandert in een modderpoel als het regent. Mede daarom besloot het schoolbestuur van de betreffende school te kiezen voor kunstgras.

De voordelen van kunstgras

Kunstgras is bij uitstek geschikt voor op een schoolplein. Zoals u op de foto’s kunt zien heeft het Royal Grass kunstgras dezelfde groene uitstraling als echt gras, maar het is lang niet zo kwetsbaar. Regenwater zakt door de grasmat heen snel weg in de ondergrond, waardoor het veld nooit drassig wordt. De kinderen kunnen er daardoor onder alle weersomstandigheden op spelen, zonder vies te worden. Wel zo prettig als zij daarna de klas weer in moeten!

  • Gegarandeerd veilig
  • Stevig en slijtvast
  • Weinig onderhoud
  • Groen en speels
  • Nooit modderig
  • Altijd te betreden

Waarom is groen zo belangrijk?

Een groen schoolplein is belangrijk bij het creëren van een gezonde en inspirerende leef- en leeromgeving. Uit tal van onderzoeken blijkt dat groen de kwaliteit van het leven vergroot en ervoor zorgt dat kinderen zich beter kunnen concentreren. Het geeft de campus bovendien een duurzame uitstraling en creëert tegelijkertijd leuke en avontuurlijke speelmogelijkheden.

We hebben ervoor gekozen om het gras te plaatsen op fraai glooiende heuvels. Hierdoor is het groen vanuit iedere plek op het schoolplein goed zichtbaar en oogt het schoolplein extra speels en attractief. De plantenbakken zijn omgeven door betonnen randstenen waar men lekker op kan zitten en de bomen zorgen voor extra groen en de nodige schaduw.

Het grote voordeel van deze plantenbakken is dat ze niet alleen dienen ter decoratie van het schoolplein, maar ook actief gebruikt kunnen worden. De leerlingen kunnen er tijdens de pauzes lekker op spelen. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte op het schoolplein optimaal benut.

Sportveld met Royal Grass Xplay

Behalve de twee plantenbakken met grasheuvels hebben we ook een fraai sportveld gerealiseerd op het schoolplein. Net als voor de grasheuvels hebben we hiervoor gebruikgemaakt van Royal Grass Xplay. Dit kunstgras is speciaal ontwikkeld voor recreatieve sport- en speltoepassingen en onderscheidt zich door extra robuuste en slijtvaste vezels die zijn verwerkt in een stevige dubbele backing. Hierdoor kan het kunstgras dag in dag uit intensief gebruikt worden, zonder dat de grasmat hierdoor beschadigd raakt. Het kunstgras voldoet bovendien aan de strengste eisen voor veiligheid en wordt op een duurzame manier ontwikkeld.

Een onderhoudsvriendelijk schoolplein

Het resultaat is een groen en onderhoudsvriendelijk schoolplein. De grote grasoppervlakken geven het schoolplein een fijne, natuurlijke uitstraling, maar vergen nauwelijks onderhoud. Het gras hoeft niet gemaaid te worden, heeft geen water nodig en hoeft ook niet geverticuteerd te worden. Hierdoor is kunstgras plaatsen niet alleen een groene, maar ook milieuvriendelijke én kostenbesparende oplossing.