Perfect als alternatief voor grasdals

Perfect als alternatief voor grasdals

Grasdals worden veel gebruikt voor verstevigde grasvelden, bijvoorbeeld als het perceel toegankelijk moet zijn voor hulpdiensten zoals de brandweer of een ambulance. Het idee is om gras te laten groeien tussen de betonnen tegels, zodat er een mooi groen veld ontstaat. In de praktijk lukt dit vrijwel nooit, mede doordat de ondergrond niet geschikt is en de grasdals het onderhoud in de weg staan. Zo kunt u met grasdals bijvoorbeeld niet verticuteren. Dit zorgt negen van de tien keer voor een lelijk hobbelig ‘grasveld’, met her en der ongelijke plukken gras en veel kale plekken.

Wanneer de locatie bereikbaar moet zijn voor hulpdiensten, zoals vaak het geval is bij appartementencomplexen, dan is een gewoon gazon van natuurgras echter ook geen optie. Echt gras wordt namelijk snel drassig, waardoor het risico bestaat dat ambulances en brandweerwagens vast komen te zitten in het gras.

Is het dan helemaal niet mogelijk om een verstevigd gazon te creëren dat mooi groen is? Jawel. Kunstgras is een geschikt alternatief voor grasdals. Lees hieronder waarom en hoe u zorgt voor extra stevigheid.

Bent u op zoek naar een grasveld met extra draagkracht? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of kom eens langs in onze kijktuin in As.

Wat zijn grasdals?

Grasdals zijn open tegels, vaak van beton of kunststof, met een honingraatstructuur. De open vlakken in de tegels worden opgevuld met aarde en gras, waardoor er een mooi geblokt grasveld zou moeten ontstaan. Men gebruikt deze tegels voornamelijk om het veld te versterken (door de grastegels wordt de ondergrond sterk genoeg om overheen te rijden) waardoor het bijvoorbeeld een veelgebruikte oplossing is voor parkeerplaatsen en opritten.

Het probleem met de grasdals is dat ze in de praktijk moeilijk mooi te houden zijn. Het gras is lastig te maaien en kan niet geverticuteerd worden. Het gras groeit bovendien niet volledig over de betonnen randen heen, maar blijft ook niet netjes in de open vlakken. Dit zorgt voor een ongelijkmatig veld met veel kale plekken en hobbels. Doordat het onderhoud lastig is, droogt het gras snel uit en wordt het geel. Vooral in een woonomgeving is dit doorgaans een doorn in het oog.

De voordelen van kunstgras

Kunstgras vormt een uitstekend alternatief voor grasdals. In plaats van op een uitgedroogd veld met hier en daar een lange pluk gras uit te kijken, geniet u van een frisgroen gazon, met gras dat nauwelijks van echt te onderscheiden is. Als de grasmat is ingezand, wordt het gazon bovendien extra stevig en veerkrachtig. Voertuigen als een brandweerwagen kunnen er in geval van nood dan ook gewoon overheen rijden.

Een van de in het oog springende voordelen van kunstgras is dat het nooit drassig wordt. Hierdoor weet u zeker dat u het grasveld het hele jaar door actief kunt gebruiken.

  • Slijtvast
  • Veerkrachtig
  • Weinig onderhoud
  • Altijd te betreden
  • Nooit drassig
  • Geen hobbels
  • Geen gele, bruine of kale plekken

Is kunstgras geschikt voor een oprit of parkeerplaats?

Voor plekken waar slechts af en toe op gereden wordt, zoals locaties die bereikbaar moeten zijn voor hulpdiensten, bijvoorbeeld omdat er een brandkraan staat, is kunstgras erg geschikt. Het oogt veel groener dan bestrating, maar is (mits het de juiste fundering heeft) nog steeds sterk genoeg om een voertuig overheen te laten rijden.

Voor permanente opritten die dagelijks gebruikt worden, is kunstgras echter niet geschikt. Door het gewicht van een auto die er iedere dag overheen rijdt, kunnen de vezels namelijk plat gaan liggen. Wilt u toch een mooie groene oprit met kunstgras? Dan kunt u overwegen betegelde rijsporen in het kunstgras aan te leggen. Op die manier creëert u een mooie oprit of parking, zonder dat de auto het kunstgras beschadigt.

Onderhoudsvriendelijk

Een nadeel van grasdals is dat zij moeilijk te onderhouden zijn. Zoals gezegd is verticuteren niet mogelijk en ook grasmaaien wordt erg lastig. Kunstgras is daarentegen zeer onderhoudsvriendelijk. U hoeft het gras natuurlijk niet te maaien of te sproeien en het blijft desondanks mooi groen. Hierdoor is het een kostenbesparende oplossing, bijvoorbeeld voor wooncomplexen en groen in de openbare ruimte.

Kunstgras aanleggen?

Kampt u met problemen met de grasdals in uw tuin? Misschien is kunstgras plaatsen de oplossing? Bezoek onze showtuin of maak een vrijblijvende afspraak!