Een speelheuvel met kunstgras aanleggen

Een speelheuvel met kunstgras aanleggen

Wat is er nu leuker dan een groene heuvel om heerlijk tegenop te rennen, onderdoor te kruipen of via de glijbaan vanaf te roetsjen? Helaas is het in goede staat houden van een speelheuvel lang niet zo eenvoudig als dat in eerste instantie lijkt. Doordat gras vaak slecht gedijt op een heuvel is er niets om het zand vast te houden, waardoor de heuvel vaak al snel onderhevig is aan erosie. In veel gevallen blijft er niets anders over dan een lelijk heuveltje waarvan het zand alle kanten opwaait. Met kunstgras is het gelukkig wel mogelijk om een duurzame speelheuvel te creëren. Kunstgras is sterk genoeg voor spelende kinderen en de heuvel zal met een juiste onderbouw niet uit elkaar zakken.

Een speelheuvel aanleggen

Het laten verrijzen van een speelheuvel zelf is niet zo ingewikkeld. Door zand te storten over een speelbuis, ontstaat er vanzelf een speelberg. Maar hoe zorg je ervoor gras op deze heuvel te laten groeien? Simpelweg graszoden over de berg aarde of zand plaatsen werkt niet. Doordat regenwater direct wegzakt, krijgt het gras niet genoeg vocht en zullen er al snel verdorde, kale plekken ontstaan.

Bovendien is echt gras vaak niet sterk genoeg om op te spelen. Zodra er dagelijks groepen kinderen over de heuvel rennen, zal het gras slijtageplekken gaan vertonen. Het is een kwestie van tijd voordat uw mooie groene speelheuvel in verval raakt, er steeds meer kale plekken ontstaan en de heuvel uiteindelijk uit elkaar begint te zakken.

Als de kinderen op een speelheuvel met echt gras spelen, zullen zij bovendien onvermijdelijk onder de gras- en moddervlekken komen te zitten. Vooral als het regent, wordt echt gras al snel drassig en zompig, waardoor de speelheuvel een groot deel van het jaar niet te betreden zal zijn.

Kunstgras plaatsen

Daarom is het verstandig om te kiezen voor een andere oplossing. Kunstgras is een uitstekend alternatief voor echt gras op een speelheuvel. Het is sterk genoeg om op te spelen, wordt nooit modderig, blijft altijd te gebruiken en vergt bovendien nauwelijks onderhoud. Het is echter wel belangrijk dat het kunstgras op de juiste manier geplaatst wordt. Het plaatsen van kunstgras op een speelheuvel is namelijk meer dan het grastapijt over de heuvel leggen. U heeft onder andere te maken met de ondergrond, snijranden, kantopsluiting en afwatering. Bij Ecograss weten we door onze jarenlange ervaring met het aanleggen van kunstgras en onze achtergrond als tuinaannemer precies hoe we een kunstgras speelheuvel aanleggen die aan alle voorwaarden voldoet.

De ondergrond

De ondergrond is voor iedere kunstgrasinstallatie van groot belang, maar vereist bij een speelheuvel nog wat extra aandacht. Het is namelijk belangrijk dat de onderlaag stevig genoeg is om op te spelen, niet kan eroderen en een goede waterdoorlatende werking heeft. Bij Ecograss zullen we voor een speelheuvel in veel gevallen gebruikmaken van een onderlaag van gestabiliseerd zand. Gestabiliseerd zand wordt gebonden met een klein beetje cement. Hierdoor ontstaat er stevige onderlaag die goed op zijn plek blijft en nog steeds voldoende waterdoorlatend is. Een dergelijke ondergrond is beslist bestand tegen kinderen die dagelijks op de heuvel spelen.

Afboording

Naast de ondergrond is de afboording een niet te onderschatten onderdeel van een duurzame kunstgrasinstallatie op een speelheuvel. Door een goede kantopsluiting rond de heuvel aan te leggen, voorkomt u dat wortels van bomen en planten in de buurt de onderlaag van het kunstgras aan kunnen tasten. Ook zult u minder snel last hebben van onkruid en ongedierte en kan de grasmat minder snel gaan verschuiven. Een geschikte afboording rond een speelheuvel kan bijvoorbeeld bestaan uit ecolatten of rvs-strips. Ecograss kan bij de installatie van het kunstgras ook de aanleg van de afboording verzorgen.

Kunstgras verlijmen

Om u ervan te verzekeren dat de grasmat niet kan verschuiven, raden we aan deze te verlijmen aan de ondergrond. Op deze manier kan de speelheuvel extra intensief gebruikt worden, zonder dat de grasmat hier hinder van ondervindt. Zo weet u zeker dat het kunstgras op de heuvel jarenlang gebruikt kan worden zoals beoogd.

Soort kunstgras?

Behalve een duurzame installatie is het belangrijk om te kiezen voor het juiste kunstgras voor de speelheuvel. Het kunstgras moet natuurlijk sterk en slijtvast genoeg zijn. Bij Ecograss beschikken we over verschillende modellen die bij uitstek geschikt zijn om op te spelen. Deze modellen hebben doorgaans iets kortere en extra stevige vezels waardoor zij bestand zijn tegen intensief gebruik. Het kunstgras oogt echter nog steeds zeer natuurgetrouw. Verder zijn onze kunstgrassen absoluut 100% veilig.

 

Schoon en onderhoudsvriendelijk

Het voordeel van kunstgras in plaats van echt gras op de heuvel is verder dat het makkelijk schoon te houden is. Het wordt niet drassig bij een beetje regen, waardoor de speelheuvel het hele jaar door te gebruiken blijft. Regenwater zakt met de juiste ondergrond snel weg in de bodem en de grasmat droogt snel op. Zo kunnen de kinderen er direct na een regenbui weer gebruik van maken zonder vies te worden.

Daarbij komt dat kunstgras nauwelijks onderhoud vergt. U hoeft het niet te maaien, het hoeft niet gesproeid te worden als het een tijdje niet regent en ook bemesten en verticuteren zijn niet nodig. Dat bespaart een hoop tijd en kosten aan onderhoud, waardoor het niet alleen een leuke, groene oplossing is op het schoolplein, maar ook een kostenbesparende.