Rolstoel toegankelijk en onderhoudsvriendelijk

Rolstoel toegankelijk en onderhoudsvriendelijk

Met de juiste maatregelen is kunstgras een ideale oplossing voor een rolstoel vriendelijke tuin. Kunstgras is immers stevig en stabiel en in tegenstelling tot echt gras wordt het nooit drassig of zompig, ook als het net geregend heeft. Met een juiste plaatsing kan de rolstoel eenvoudig het kunstgras op- en afrijden en komt zij nooit vast te zitten in het hoge gras. Daarmee is ons kunstgras onder andere geschikt voor tuinen van senioren en bij verzorgingstehuizen. Dit project in Leuven laat goed zien hoe we bij Ecograss met enkele slimme aanpassingen een gazon voor een rolstoeltoegankelijke tuin kunnen realiseren.

Rolstoelvriendelijk kunstgras

De wens van deze klanten was een rolstoeltoegankelijk gazon. Om dat te realiseren is het belangrijk om goed na te denken over het soort kunstgras dat gebruikt wordt, de kantopsluiting en de ondergrond. Het gras kan immers niet te lang zijn, het gazon mag geen hoge randen hebben en de ondergrond moet extra stevig en stabiel zijn. Gelukkig weten we bij Ecograss precies hoe wij het gazon rolstoeltoegankelijk kunnen maken. Laten we eens bekijken wat voor maatregelen we hebben genomen om de tuin zo rolstoelvriendelijk mogelijk te maken.

Weinig onderhoud

Een bijkomend voordeel is dat kunstgras weinig onderhoud vergt. Het houdt altijd de juiste lengte en hoeft dus niet gemaaid te worden. Ook zijn fysiek zware onderhoudswerkzaamheden als verticuteren of bemesten niet langer nodig. Daarmee is kunstgras een erg geschikte oplossing voor mensen die een dagje ouder worden of slecht ter been zijn.

Kunstgras ondergrond

Bij het realiseren van een rolstoelvriengazon aangepast voor rolstoel met kunstgras is het allereerst belangrijk om een adequate ondergrond te plaatsen. Deze dient zo strak en stabiel mogelijk te zijn. Stabilisé is daarvoor bij uitstek geschikt. Voor deze ondergrond binden we zand met een beetje cement. Hierdoor ontstaat een stevige, homogene massa die waterdoorlatend en perfect egaal is. Dit in tegenstelling tot een ongebonden ondergrond die na verloop van tijd iets kan gaan golven.

Kantopsluiting

Bij het plaatsen van kunstgras in een rolstoelvriendelijke tuin is het belangrijk dat het gazon niet wordt omringd door hoge randen of andere struikelblokken. Een afboording of kantopsluiting is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de grasmat strak blijft liggen en niet kan gaan schuiven. Daarom hebben we bij het afgraven van het perceel en het plaatsen van de ondergrond goed rekening gehouden met de diepte. Hierdoor ligt het gazon nu op nagenoeg dezelfde hoogte als de kantopsluiting (van boordsteen). Zodoende kan de rolstoel makkelijk het gazon op en af gereden worden.

Royal Grass Silk 35

Voor deze rolstoelvriendelijke tuin hebben we gekozen voor de Silk 35®. Dit model van Royal Grass® beschikt over de ideale combinatie van sterkte en vezellengte. Door de wat kortere vezels van 35mm kan de rolstoel makkelijk over het gras rijden en doordat de grasmat lekker sterk is zal de rolstoel het gazon niet beschadigen, zelfs als er regelmatig over het grasveld gereden wordt. De vezellengte en robuustheid gaan gepaard met een fraai natuurlijk uiterlijk en een mooie frisgroene tint die goed aansluit bij de rijke begroeiing in deze tuin

Extra instrooizand

We hebben het kunstgras ingestrooid met iets meer invulzand dan gebruikelijk. Hierdoor is het gazon makkelijker te berijden. Op deze manier draagt het instrooizand bij aan de rolstoeltoegankelijkheid van het grasveld. Bovendien beschermt het instrooizand de verankering van de vezels. Het instrooizand zorgt er verder voor dat het gazon prettiger loopt en een extra natuurlijke uitstraling heeft. Tevens heeft het speciale silicazand een brandvertragende werking.

Speeltoestel voor de kleinkinderen

Naast het rolstoelvriendelijke aspect was het voor dit project verder belangrijk om het speeltoestel te integreren in het gazon. Dat is voor onze kunstgras plaatsers geen enkel probleem. Bij Ecograss kunnen we het kunstgras altijd netjes om obstakels als bomen, speeltoestellen of plantenbakken leggen. Doordat het kunstgras onder het speeltoestel nooit modderig wordt als het geregend heeft, blijft het gazon het hele jaar door te bespelen. Ideaal voor kinderen, daarom kunnen de kleinkinderen van dit echtpaar dus onder alle weersomstandigheden lekker in de tuin ravotten als zij bij opa en oma op visite zijn.