Ik wil kunstgras laten plaatsen, wat kan ik zelf doen?

Ik wil kunstgras laten plaatsen, wat kan ik zelf doen?

Als u kunstgras laat plaatsen door Ecograss, dan kunt u het volledige project door ons laten uitvoeren. We zorgen voor een op maat gemaakt ontwerp,  de graaf- en grondwerkzaamheden, het aanleggen van de grasmat en een afwerking met borders en plantenbakken. U kunt er echter ook voor kiezen om een deel van de installatie zelf te realiseren. Zo kunt u bijvoorbeeld de graafwerken voor het kunstgras zelf verzorgen. Laten we eens kijken wanneer u de graafwerken zelf uit kunt voeren en wat daarbij komt kijken.

Heeft u interesse in kunstgras en bent u van plan de graafwerken zelf te doen? Kom eens langs in onze kijktuin om onze kunstgrassen te bekijken en te overleggen met onze kunstgras specialisten.

Waarom de graafwerken zelf doen?

De belangrijkste reden om de graafwerken zelf te verzorgen, is de kostenbesparing. Door de graafwerkzaamheden zelf te doen, maakt u geen kosten voor dit deel van de aanleg, waardoor uw nieuwe grasmat uiteindelijk voordeliger is. U moet er wel rekening mee houden dat het uitgraven van de tuin flink wat werk is en soms heel wat uren in beslag neemt. Vooral als u een kleiner gazon heeft dat u niet te diep hoeft uit te graven, kunt u ervoor kiezen om dit onderdeel van het project zelf voor uw rekening te nemen.

De graafwerken uit laten voeren

Niet in iedere tuin zijn de graafwerken makkelijk zelf uit te voeren. Zo bevatten sommige percelen erg harde grond met veel obstakels als rotsen en boomstronken. Ook moet in sommige tuinen de bestaande beplanting gerooid worden. Al deze materialen moet u bovendien afvoeren. Als u een erg grote tuin, met veel obstakels heeft, dan is het uitgraven van het perceel vaak teveel werk om zelf te doen. In lastig bereikbare tuinen is het bovendien erg moeilijk om de materialen zelf af te voeren. In deze gevallen loont het doorgaans de moeite om een professioneel tuinbedrijf met de juiste (graaf)machines in te schakelen. Op deze manier kunnen de graafwerken snel worden afgerond en heeft u niet lang last van de werkzaamheden in de tuin.

De tuin uitgraven

Voor u de schop in de grond zet, is het belangrijk om te bepalen welk deel van de tuin er afgegraven moet worden. Zet dit gedeelte zorgvuldig af met piketpaaltjes en verbind deze met draad. Zo voorkomt u dat u van de lijn afwijkt en teveel of te weinig oppervlak afgraaft. Zorg dat het touw waterpas loopt, zodat u goed kunt zien dat u overal even diep graaft.

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe diep u de tuin dient af te graven. Dit is doorgaans zo’n 5 tot 20 centimeter, afhankelijk van het soort kunstgras, het soort ondergrond en de bodemconditie. De lengte van het kunstgras is hierbij belangrijk. Sommige modellen kunstgras hebben kortere vezels, terwijl andere soorten lange, weelderige sprieten hebben. Het is het mooist als het gras 2 of 3 centimeter boven de afboording uitsteekt. Hoe langer de grassprieten, hoe dieper de ondergrond dus afgegraven moet worden. Overleg met onze kunstgras specialisten om te weten wat de juiste diepte is in uw tuin en met het door u gekozen kunstgras.

Kantopsluiting realiseren

Zit het graven erop, dan is het tijd om een afboording te maken. De afboording of kantopsluiting is een belangrijk deel van de kunstgrasinstallatie. Het zorgt ervoor dat de grasmat stevig ”opgesloten” zit en niet kan schuiven. Bovendien beschermt de kantopsluiting de grasmat tegen wortels van bomen en planten in de naastgelegen borders. Ook loopt u minder snel aarde het gazon in. Voor het maken van de kantopsluiting kunt u gebruikmaken van verschillende materialen, variërend van beton of natuursteen tot rvs-strips en ecolatten. Overigens hoeft u niet overal een kantopsluiting te maken. Een bestaand terras dat direct grenst aan het gazon kan bijvoorbeeld ook dienen als kantopsluiting.

De ondergrond

Zodra u de tuin heeft afgegraven en de kantopsluiting heeft gemaakt, kan de ondergrond geplaatst worden. De meeste klanten kiezen ervoor om deze klus aan Ecograss over te laten. De ondergrond is namelijk een belangrijk onderdeel van de kunstgrasinstallatie en een slechte ondergrond kan zorgen voor problemen als verzakkingen en plassen die blijven staan op het gazon. Dat is natuurlijk zonde van uw investering.

Bij Ecograss kunnen we bogen op een schat aan ervaring met het creëren van ondergronden voor kunstgras. We maken grofweg gebruik van twee typen ondergronden: een gebonden of een ongebonden ondergrond. Voor de gebonden ondergrond gebruiken we een beetje cement om de substantie te binden. Hierdoor ontstaat er een stevige, egale fundering die nog steeds goed water doorlaat. De ongebonden ondergrond bestaat bijvoorbeeld uit rivierzand, brekerzand, lava of dolomiet. Doordat er geen cement wordt gebruikt, kan de grasmat hierdoor iets gaan golven. Sommige mensen vinden dit natuurlijker ogen terwijl anderen de voorkeur geven aan een perfect egale fundering en daarom kiezen voor een gebonden ondergrond.

Installatie kunstgras

Als alle grondwerken zijn verricht, kunnen we het kunstgras zelf plaatsen. Hiervoor komen we vooraf altijd langs op locatie om een legplan op te stellen. Daarbij houden we zorgvuldig rekening met de ligging van de tuin ten opzichte van de zon en de prominente kijkrichtingen, zodat we de grasmat op een optimale manier kunnen installeren. Daarbij stemmen we de installatie af op het beoogde gebruik van de grasmat. We kunnen het geheel afwerken met plantenbakken, bomen en borders.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Als alle bovenstaande stappen op een juiste manier worden uitgevoerd, kunt u jarenlang genieten van een zeer onderhoudsvriendelijk gazon. Het belangrijkste onderhoud aan het grasveld bestaat uit het verwijderen van afgewaaide takken en bladeren. Dit kunt u doen met een bezem, maar met een bladblazer gaat dit nog sneller.

Wilt u kunstgras aan laten leggen in uw tuin, maar de graafwerken zelf verzorgen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.