Speeltuin kunstgras en valdemping

Kunstgras met valdemping voor speeltuin

Bij Ecograss plaatsen we regelmatig kunstgras voor openbare toepassingen zoals speelveldjes. Voor de gemeente As realiseerden we bijvoorbeeld kunstgras met valdemping als ondergrond voor dit hoge speeltoestel. Met een dubbele dempende onderlaag zorgden we ervoor dat de kunstgras ondergrond aan alle wettelijke vereisten voldoet en dat de kinderen met de schrik vrijkomen als zij per ongeluk uit het klimrek vallen.

Samenwerking gemeente

Om de kinderen veilig gebruik te kunnen laten maken van het speeltoestel was de gemeente As op zoek naar een valveilige ondergrond. Kunstgras met valdemping is daarvoor bij uitstek een geschikte oplossing. Het kunstgras oogt lekker groen en uitnodigend, terwijl de onderliggende dempende platen een vergelijkbaar effect hebben als bijvoorbeeld rubbertegels.

De plaatsing van het kunstgras onder het speeltoestel naast de sporthal in As was het derde project dat wij realiseerden voor de gemeente. In dit geval droeg de gemeente zelf zorg voor de voorbereidende graafwerkzaamheden.

Cruciale valhoogte

Waar kinderen spelen, daar wordt onvermijdelijk gevallen. Daarom is het wettelijk verplicht (volgens de Europese norm NEN-EN 1177) om bij publieke speeltoestellen die hoger zijn dan één meter te zorgen voor een aangepaste, valveilige ondergrond. Als we bij Ecograss kunstgras plaatsen onder klimrekken, schommels, trampolines of andere speeltoestellen, dan berekenen we altijd zorgvuldig de cruciale valhoogte en passen we de valdemping hierop aan. Zo weet u zeker dat het kunstgras voldoet aan de geldende regelgeving en een onschuldige val niet tot ernstige kwetsuren leidt.

Valdempende platen

In dit geval kozen we als valdempende onderbouw voor een dubbele laag dempingsplaten van aABs. Deze shock pads zijn speciaal ontwikkeld als onderlaag voor kunstgras sport- en speelvelden. Een dubbele laag van deze schokabsorberende platen biedt de juiste demping om de val te breken en ernstig letsel als botbreuken of hersenschade te voorkomen. De kinderen in As kunnen dus veilig klimmen en klauteren in dit toestel.

Kunstgras om op te spelen

Voor dit project gebruikten we Royal Grass XPlay®. Dit is een model dat Royal Grass® speciaal heeft ontwikkeld voor sport- en speltoepassingen. Door de wat kortere, extra stevige en slijtvaste vezels is dit het meest robuuste kunstgras uit de Royal Grass®-collectie. Hierdoor is de grasmat geschikt voor intensieve bespeling door grote groepen kinderen. Zij kunnen er ongedwongen op spelen zonder de grasmat te beschadigen. Door de hoge kwaliteit heeft het kunstgras zelfs onder deze omstandigheden een jarenlange levensduur. We hebben de grasmat ingestrooid met een laagje invulzand. Dit instrooizand beschermt de verankering van de vezels in de grasmat en zorgt voor extra stabiliteit. Bovendien loopt kunstgras met instrooizand prettiger.

Een schoon speelveld

Het grote voordeel van kunstgras met valdemping als ondergrond voor een speeltoestel is dat het nooit drassig wordt als het geregend heeft. Waar echt gras al gauw wordt stukgelopen en bij een beetje regen transformeert in een waar modderfestijn, blijft het kunstgras schoon en droogt het snel weer op. Zodoende kunnen de kinderen er direct na een fikse bui weer op spelen, zonder met modder en grasvlekken besmeurde kleding thuis te komen.

Onderhoudsvriendelijk

Het fijne aan kunstgras is dat het verder erg onderhoudsvriendelijk is. Het veld hoeft niet gemaaid, geverticuteerd, bemest of gesproeid te worden en kunstgras is niet gevoelig voor ongedierte of grasziektes. Het ligt er dus altijd mooi bij, zonder dat dit veel tijd en geld aan onderhoud kost. Daarmee is kunstgras voor publieke gelegenheden een duurzame en kostenbesparende oplossing.

 

Start chat
1
Hulp nodig?
Ecograss support
Hallo,

Kunnen wij u misschien van dienst zijn?